Followers

Friday, November 26, 2010

~ tHe beSt of teMPe ~

Setelah pelbagai usaha aku lakukan untuk meluangkan masaku bersamamu wahai 'belogku'..
hari nie, setelah aku berusaha sehabis daya..menyiapkan sume keja...membiarkan si pengganggu ternganga2..
yeah!..dapat jugak aku bersamamu...
jari jemari nie rasa macam dah terlalu gian nak menaip...otak seolah-olah menggeletek minta digaru..dan bila aku mula menaip...nah.!!...tajuk kali nie..the best of tempe!...

wahhhh...tempe??...
sape itu tempe?...
ape itu tempe??...
tempe...
bukan la sape2...dan tiada kaitan dengan 'pak mat tempe' yang eksiden dalam cite bujang lapok tue..
tempe ialah sejenis makanan...
terkenal dalam kalangan masyarakat jowo...
kalu tak caye cuba tanya kawan2 yang ade darah jowo..sure mereka kenal si tempe nih...

sedap woooo....
lagi2 kalu masak sambal tempe..
fuhh! mantop!.(kata ust.Zamri)...

http://matcuoi.com

sambil2 makan tempe...yok kte kenal lebih dekat sket pe yang bestnye si tempe nih....

Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta komponen antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.

Selain itu, tempe juga meningkatkan nilai pengambilan gizi harian kita, seperti kadar vitamin B2, vitamin
B12, niasin, dan asam pantorenat. Hasil daripada analisis,izi tempe menunjukkan kandungan niasin sebesar 1.13mg/100 gram berat tempe yang dapat dimakan.

Tempe juga dipercayai dapat mencegah anemia dan osteoporosis, yang malas makan, kerana takut gemuk, sehingga menyebabkan penghasilan sel-sel darah merah dalam tubuh menurun.

Di dalam tempe juga terdapat suatu zat antioksidan dalam bentuk isofalvon. Seperti vitamin C, E dan karotenoid, isoflavon merupakan antioksidan yang sangat diperlukan tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas.
Penelitian yang dilakukan di Universitas North Carolina, Amerika Serikat, penemuan bahwa genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada tempe ternyata dapat mencegah kanser prostat, payudara dan penuaan (aging).
Oleh itu, cara terbaik untuk mengoptimakan khasiat tempe bagi tubuh kita adalah dengan mengambilnya setiap hari dalam pemakanan harian sewajarnya.

Bagi mengelakkan kebosanan, pengambilan dalam pelbagai jenis masakan tempe
adalah perlu.

Seperti di Malaysia, kita masih punya banyak pilihan masakan berasaskan tempe seperti lontong, sambal goreng, masak lemak,dan sebagainya. Walaubagaimanapun bagi mengelakkan zat-zat yang bermanfaat itu
tak banyak terbuang dalam proses pemasakan, tempe sebaiknya dimasak dengan menu seperti sup, berkuah (berempah), atau rebus.

Cara tersebut lebih efektif untuk khasiatnya, berbanding digoreng.

Di senaraikan 10 Khasiat Tempe buat panduan kawan2 sekalian;

1. Protein yang terdapat dalam tempe sangat tinggi, mudah dicerna sehingga baik untuk mengatasi diare.- nak
    elak keracunan makanan

2. Mengandung zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan sehingga menurunkan
    tekanan darah.- elok untuk yg darah tinggi

3. Mengandungi superoksida desmutase yang dapat mengendalikan radikal bebas,
    baik bagi penderita jantung. - yang sakit jantung pun bagus

4. Penderita anemia. Anemia dikesan dengan rendahnya kadar hemoglobin kerana
    kurang zat besi (Fe), tembaga (Cu), zink (Zn), protein, asam folat dan vitamin
    B12, di mana unsur-unsur tersebut terkandung dalam tempe

*untuk wanita atau model2 yang takut gemuk dua penyakit yang bayak dialami para wanita, kerana tubuh wanita yang mengalami haid, hamil serta menyusukan bayi. Penyakit anemia ini dapat menyerang wanita

5. Anti infeksi. Hasil survey menunjukkan bahawa tempe mengandungi agen anti bakteria yang dihasilkan
    oleh karang tempe (R. Oligosporus) merupakan antibiotika yang mengurangkan risiko infeksi.

6. Daya hipokolesterol. Kandungan asam lemak padat pada tempe
    bersifat dapat menurunkan kadar kolesterol.- alternatif kalau tak larat makan oat.

7. Memiliki sifat anti oksidan, menolak kanser. - harus di amalkan selalu.

8. Mencegah masalah gizi berlebihan (akibat kekurangan dan kelebihan gizi)
    beserta berbagai penyakit yang menyertainya, baik infeksi ataupun degeneratif. - menyeimbangkan 
    pengambilan gizi seharian.

9. Mencegah timbulnya hipertension. - elok untuk yang cepat marah

10. Kandungan kalsiumnya yang tinggi, tempe dapat mencegah osteoporosis.- haaa, x yah beli susu anlene
     yang mahal tu, makan tempe dah memadai.

Jadi, timbang2 kan pada mereka yang mementingkan pemakanan seimbang. Apepun
apa sahaja yang kita ambil untuk pemakanan seharian seharusnya seimbang dan tidak
pula berlebihan. Nanti lain yang dikurang, lain pula yang bertambah.......

credit to ruangan forum halaqah.net

sape2 yang tak kenal tempe..inilah si tempe tu yea..sedap tau!!!!..nyum..nyum..

No comments:

Post a Comment

Kata Saya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...